• Port Mall

    PORT MALL January-May 2010 | Massimiliano Fuksas The Port Mall Shopping Centre is a mixed use development with retail units, key stores, multi-storey car parking and leisure facilities on the outskirts of Bratislava, Slovakia. After a successful competition, we are appointed to develop an parametric model for the roof structure, along with our consulting engineers, including overall concept design, as well as detailed drawings for the roof, from concept to completion. The roof of the shopping mall is a freeform roof covering the footprint of the building with an overhang around some parts of the shopping mall and covers large parts of a 500m x 250m area in plan. It consists of two parts, a closed triangular gridshell structure with large “tornado”-columns over the streets of the shopping mall (ca. 24.000 m2) and a lightweight steel frame with mesh cladding on top of the inner buildings of the mall (ca. 40.000m2). Client: Penta Investments, s.r.o Architect: M. Fuksas, Rom Cooperation: Jancina architekti, Bratislava, Knippers Helbig © FUKSAS
  • Synergy Tower

    SYNERGY TOWER January-March 2012 | NBBJ Shanghai Tencent — the world’s third-largest internet company and ranked as the most innovative company in China — is working with NBBJ to design a new headquarters. The design consists of two soaring high-rise towers of varying heights, connected by sky bridges at three levels. Once only a household name to consumers in China, Tencent is now a major player in international e-commerce and web technology. The architecture of its new headquarters refl ects the company’s rising international infl uence, its networked culture and the interconnectivity of the World Wide Web. The linked confi guration activates movement and exchange within the workplace, creating horizontal ’streetscapes’ and vertical connections. The expansion will provide space for 12,000 additional employees and nearly quadruples the size of Tencent’s current workplace real estate portfolio. Energy strategies reduce consumption and carbon emissions by 40% over a typical offi ce tower. In addition, the slight rotation of the towers and their off set heights capture the site’s prevailing winds, ventilating the atria while minimizing exposure to direct sun. To control glare and heat-gain, the curtain wall incorporates a modular shading system that varies according to the degree of sun exposure. ©NBBJ More information from NBBJ  
  • Refraction Tower

    REFRACTION TOWER January-March 2011 | NBBJ Shanghai The Refraction Tower is a luxury hotel and apartment building on the riverbank near Xi’an, China. The waterfront location is the inspiration for a shimmering form, a prism refl ected in the water. The form is driven by this metaphor, but also refl ects the requirements of the program. A hotel of this class (5-Star Platinum, 350 keys), requires a number of supporting amenities that would not fi t in the typical tower fl oor plate. The upper levels are kept simple, with highly effi cient plan layouts, and the lower amenity levels expand and shift depending on their specifi c program requirements. These shifts create overhangs and terraces: valuable exterior space for conference guests, and ideal viewing platforms for the annual boat races along the river. The mid-tower apartment suites are provided with small private balconies. The new hotel is a destination in many ways, most importantly, as a venue for international conferences such as the Euro-Asia economic summit. The new hotel will also be a tourist attraction, especially in times of special events such as the Garden Expo in 2011 or exciting boat races on the river. My responsibilities on this project included the design, planning, and 3D modeling, and analysis. This is of one of three options presentated to the client as our Conceptual Design submittal. Project Team Project Manager: Daniel Ayars Designers: Evan Chakroff , Philip Schmunk, Chia-yi Chu, Darcy Chang, Daniel Recklingoh
  • Wisdom Valley

    WISDOM VALLEY October-December 2010 | NBBJ Shanghai The Wisdom Valley project was a masterplan competition a new business district in Nanjing, China. The program brief called for a riverfront retail zone, offi ce and hotel towers, a low-rise residential block, and an offi ce park incubator for technology companies. Our plan focused on the occupants experience, providing a pedestrian-friendly riverside promedade with a retail village as well as a more traditional shopping mall. The hotel and offi ce towers were designed as a gateway, implying an axis from central Nanjing to the Yangtze river, several kilometers away. THe secluded block was designed with privacy in mind, whereas the technology park provides a green oasis for this new commercial center. My responsibilities on this project included design concepts, 3D modeling, 2D drawings, and the preparation of client presentations. Project Team Daniel Ayars, Philip Schmuck Evan Chakroff Leuyu Chen Yaochun Wen Hao Lin ©NBBJ
  • Piano Quay

    PIANO QUAY September-October 2011 | NBBJ Shanghai Xiamen is a city of 5 million on the southeast coast of the People’s Republic of China. The city was a treaty port in the 19th century and one of the four original Special Economic Zones opened to foreign investment and trade in the early 1980s. Xiamen is a prosperous and clean city with a subtropical climate, endowed many cultural institutions, and benefi ting from the continuing development of economic ties with nearby Taiwain. Xiamen has a rich musical heritage. Our site is only located only 1km (by ferry) from the pedestrian-only Gulanyu Islet, a former foreign concession called “Piano Island” by locals. The design of “Piano Quay” is inspired by this proximity. The forms make superficial reference to piano keys (In China, metaphoric content is often essential to government approval), and the plan striations refer to the docks and piers of a busy shipping port.
  • Vertical Garden

    VERTICAL GARDEN November 2009 - January 2010 | Massimiliano Fuksas This 170 meter mixed-use high-rise consists of office space, a hotel, and condominiums. The three distinct program groups are emphasized by “cuts” in the building facade, which serve as sky lobbies for the residents, office workers, and hotel guests. The client desired a “signature” building, so for this facade study we applied Mr. Fuksas’ signature as an attractor curve, determining (along with solar shading requirements) the arrangement of facade panels. The panels are restricted to six different types, in order to have some variety and allow a smooth gradient effect, but to remain cost-effective. My responsibilities on the project included the development of the new facade system through Rhino 3D and parametric design plugin Grasshopper, preparation of files for fabrication, rendering, and preparation of client presentations. Project Team Partern-in-charge: Massimiliano Fuksas Project Manager: Stefan Pfeff erle Team: Ignazio Internicola, Evan Chakroff . ©FUKSAS
  • Transport Futures Lab

    TRANSPORTATION FUTURES LABORATORY April-June 2009 | Studio Instructor Jose Oubrerie Columbus, Ohio is defi ned by its transportation routes. The early frontier outpost only grew into a city once connected by rail to Baltimore and Chicago. It expanded along its primary axes as streetcars allowed workers to reside outside the city center. Further expansion following the Second World War was made possible by widespread automobile ownership and the continuing expansion of the interstate highway system. Now, as the world faces exploding population, resource scarcity, and environmental degradation, the means and methods of human conveyance must be fundamentally rethought. Columbus, lacking reliable public transportation, seems poised to embrace new technologies that can redefi ne its local and regional transportation networks. For future transit networks to succeed in Columbus, they must interface with the existing infrastructure, either by using it explicitly, or connecting to it at strategic transfer points. The resulting form can be read as a thickening and inhabitation of the highway exit ramp and overpass, a laboratory devoted to the study of transportation infrastructure and the impact it has on the shape of our cities, the functioning of our economy, and the psychology of our populace. SOFTWARE Rhino 3D, Grasshopper AutoCAD Adobe Photoshop MATERIALS CNC-milled MDF 3D Printed ABS Plastic
  • House of Art and Culture

    HOUSE OF ARTS & CULTURE September-December 2008 | Studio Instructors Dan Wood & Amale Andraos The competition brief for the House of Arts & Culture called for an arts center that would encourage the increasingly active arts scene in Beirut, and provide an international platform for Lebanese artists. This project developed out of the extension of a traditional Arabic patterning system into three dimensions, forming a lattice that was used for both the plan arrangements and facade patterning, the scale of which was controlled by attractor points. By uniting the facade patterning with the plan arrangements, the project developed as a set of stacked, folded fl oor plates, whose inclined surfaces correspond to the lines of the facade pattern unifying space, structure and form in one overarching system. SOFTWARE Rhino3D Grasshopper Photoshop
  • Building: Community

    BUILDING:COMMUNITY January-March 2007 | Studio Instructors John McMorrough & Michael Cadwell In 2007, Columbus Ohio was experiencing a rejuvenating housing boom. Many of the condominium projects were marketed towards young professionals, ignoring pressing housing needs in other demographics. This design will attempt to address the needs of newly Americanized populations. In the past, settlers were able to establish communities on untouched land. Neighborhoods grew organically, and became integral parts of larger cities. Today, however, immigrants cannot establish isolated communities as they have in the past, they must insert themselves into an existing residential matrix. Our proposal aims to encourage the type of community growth that leads to vibrant neighborhoods by respecting the various scales at which an individual must operate within a collective. Individual units are organized into small clusters, which make up larger neighborhoods within the complex, which in turn participates in the larger downtown housing market. SOFTWARE Sketchup, AutoCAD Adobe Illustrator Adobe Photoshop MATERIALS Lasercut Chipboard Bristol Board Basswood Plastic screen
  • (con)temporary library

    (CON)TEMPORARY LIBRARY April-June 2007 | Studio Instructors Ashley Schafer & J. Meejin Yoon Taking the temporary closure (and restoration) of the Ohio State University’s Thompson Library as an impetus, the (con)temporary library project was an opportunity to rethink the role of the library on a university campus. The form was inspired by the network of paths on OSU’s oval: a script was written to connect every existing lamp post to its 10 closest neighbors, rendering visible the existing electricity and data networks on campus. This network of curves was seen as an extensive fi eld which could be lifted above ground or embedded within it depending on program requirements. As such, the “library” could be no more than a raised bench for reading, an elevated canopy providing evening light, or its structure could become enclosed and act as a more traditional library building. SOFTWARE Rhino3D Rhinoscript Adobe Photoshop MATERIALS Lasercut Chipboard Twine
  • Mockups

    MOCKUPS September 2008-June 2009 | Collaboration with visiting professor Nick Gelpi “Mockups” was a year-long collaboration with visiting professor Nick Gelpi. The design of each object was collaborative, as was the exhibition layout and fabrication. “Mockups” focuses on the relationship between materials and scale. The projects in the gallery exhibit how a found characteristic in a material, in this case plywood, can be integrated into the various scales of architecture construction. Preceded by material investigations, the discovery of plywood’s ability to ‘Feather,’ becomes a constraint for productively getting architectural objects to behave a certain way as opposed to only looking a certain way. Many of the objects are broken or pushed past the point of the materials ability to accommodate what’s drawn in the abstract. These instances become moments of ’failure,’ and in so doing operate more as tests or ‘mockups’ than as pure representations. These limit conditions establish a point of failure that can be used as a maximum parameter for future designs. The measured drawings were produced using Grasshopper, a parametric plugin for Rhino. We attempted to model the material properties as best as possible. SOFTWARE Rhino3D, Grasshopper, AutoCAD MATERIALS CNC-Milled & Lasercut Plywood 3D Printed ABS plastic
  • The Armory

    The Armory on Park is a New York City landmark - literally and figuratively, a historic property intimately tied to the social history of New York City. We were tasked with transforming the elegant yet dilapidated building into a center for contemporary art. This project provided an opportunity for us to reconsider the dominant approach to conservation and preservation. During a long research phase, we documented the building extensively, categorizing rooms and individual architectural elements based on their historical merit, authenticity, and current condition. In doing so, we created a number of analytical maps that resemble archaeological documentation. After achieving an intimate understanding of the existing conditions, and positing a theoretical framework for the renovation, we were able to propose fairly minimal design solutions: a surgical approach that would transform the Armory into a contemporary arts space without destroying its essential historical character. My responsibilities on this project included mapping, modeling, design narratives and theory, and the preparation of books and multimedia for client presentations. Project Team Partner-in-charge: Ascan Mergenthaler Project Manager: James Richards Full project team see herzogdemeuron.com Drawings © Herzog & de Meuron Photographs © James Ewing Photography More information from Herzog & de Meuron